Każda branża charakteryzuje się określonymi wymaganiami dotyczącymi między innymi odzieży. Ubrania mogą nie tylko zapewniać bezpieczeństwo, ale pełnić także inne funkcje. Jak to wygląda w przypadku odzieży gastronomicznej?
Jakie funkcje pełni odzież gastronomiczna?
Każdy z nas wie, że kuchnia jest miejscem, gdzie musimy zachować szczególną ostrożność. Pierwszą i najważniejszą funkcją odzieży gastronomicznej będzie więc bezpieczeństwo. Bardzo często mamy kontakt z gorącymi kuchenkami czy piekarnikami, a to stwarza duże prawdopodobieństwo poparzeń. Fartuchy lub inne elementy odzieży gastronomicznej mają więc za zadanie chronić nas przed takimi niebezpiecznymi sytuacjami. Nie bez znaczenia jest również higiena, którą odzież dla gastronomii pomaga nam zachować. Właśnie dla tego w wielu kuchniach wymagane jest odpowiednie nakrycie głowy. Ponadto istotnym aspektem jest wygoda noszenia. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie odzieży odpornej na wysoką temperaturę czy wilgoć. Dodatkowym atutem jest fakt, jeśli materiał pozwala naszej skórze swobodnie oddychać.
Inną, lecz nie mniej ważną funkcją odzieży dla gastronomii jest kreowanie wizerunku. Bardzo często widzimy zapaski z logo, czy fartuchy z nadrukowaną nazwą restauracji. Takie elementy odzieży także tworzą klimat i zdecydowanie zwracają uwagę klientów. Jeśli wszystko jest do siebie odpowiednio dopasowane, z pewnością będzie to dobrze znaczyć o lokalu i jego właścicielach.
Artykuł powstał przy współpracy z Agencją Marketingową Project W.
Fot. Shutterstock